r
Marin: Rozwiąż równanie
(x+2)2=16 ?
10 mar 14:40
asdf: x
2 + 4x + 4 = 16
x
2 + 4x − 12 = 0
Δ = b
2 − 4ac
Δ = 16 + 48
Δ = 64
10 mar 14:45
Marin: a kiedy by było brak rozwiązania ? czego nie można rozłożyć ? np. x2 +4 ?
10 mar 14:46
Trivial:
Przedstawiam inny sposób (wg mnie prostszy).
(x+2)2 = 16
x+2 = 4 ⋁ x+2 = −4
x = 2 x = −6
10 mar 14:51
asdf: zobacz, jest to zwykłe równanie
jest kilka sposobów tego obliczenia
x2 + 4 = 0
x2 = −4
co podniesione do kwadratu da − 4?
ŻADNA LICZBA PODNIESIONA DO KWADRATU NIE DA UJEMNEJ
albo poprostu liczysz delte
x2 + 4 = 0
a = 1
b = 0 (x2 + 0x + 4 = 0
c = 4
Δ = −16
Δ< 0
10 mar 14:54
Trivial: Spokojnie z tym czerwonym, bo to nie do końca tak jest (brakuje słowa 'rzeczywista').
10 mar 14:56
asdf: poniosło mnie
10 mar 15:02