ciąg geometryczny i potęgi
asdf: ciąg geometryczny:
an =3n+2 + 4 * 3n − 9n+1 * 3−n
grupuje sobie w nawiasy(kolejność działań żebym lepiej widział):
an = 3n+2 + (4 * 3n) − (9n+1 * 3−n)
an = 3n+2 + (4 * 3n) − [(32)n+1 * 3−n]
an = 3n+2 + (4 * 3n) − 32n+2−n
an = 3n+2 + (4 * 3n) − 3n+2
(to można skrócić?)
an = 4* 3n
w odpowiedzi jest an = 12 * 3n−1
Oczywiście tylko o wskazówki proszę
10 mar 14:24
Godzio:
Dobrze zrobiłeś z tym, że ogólny wyraz ciągu geometrycznego to:
a
n = a
1 * q
n−1 stąd:
a
N = 4 * 3
n = 4 * 3 * 3
n − 1 = 12 * 3
n − 1
10 mar 14:27
asdf: nie rozumiem

jeżeli jest to wyraz ciągu to z czym on sie ma z ogólnym wyrazem ?
10 mar 14:28
Ajtek: Można, zauważ że:
4*3n=4*3*3n−1=12*3n−1
10 mar 14:28
ania: mi sie wydaje ze dobrze bo to odp. z ksiazki mozna przedstawic w innej formie i wychodzi jak ty
masz.
10 mar 14:30
Godzio:
Z tego co napisałem od razu odczytujemy a1 i q, a z Twojej postaci mamy tylko q, zresztą jak
byś tak zostawił to też by było dobrze
10 mar 14:31
asdf: dziękuje wszystkim za zainteresowanie, tylko co ten ciąg ma się do ogólnego ciągu
geometrycznego
10 mar 14:31
asdf: Nom tylko ja mam taką książkę, że gdzie sie da to nawet w odpowiedzi jest w innej formie

Dla
mnie to plus
10 mar 14:34
asdf: an = 324
324 = 4 * 3n
z obliczeń "na oko" wyszło mi 4, ale jakim sposobem można obliczyć to ?
324 = 4 * 3n
108 = 3n /*** i tutaj mam stop ***/
10 mar 14:37
Godzio: Tylko, że 324 : 4 = 81
10 mar 14:40
asdf: kolejny przykład mojego debilizmu

324: 3 zrobiłem
10 mar 14:41
asdf: myślę, że do matury pozbędę sie tych głupich byków
10 mar 14:42
Godzio:
Każdemu się zdarza
10 mar 14:47
asdf: Mi chyba zbyt często
10 mar 14:55