Prosze o pomoc
roxi: Suma szceścianów miejsc zerowych funkcji kwadratowej g jest równa 18, a suma ich
odwrotności jest równa 3.Oblicz sumę miejsc zerowych funkcjig.
7 kwi 18:59
xpt: Masz do rozwiązania taki oto układ równań:
a
3+b
3=18
a i
b to miejsca zerowe.
7 kwi 19:58
xpt: Znaczy się masz z tego wyliczyć a+b a nie osobno a i osobno b, bo by nie wyszło w ogóle
7 kwi 19:59
Bogdan:
p, q − miejsca zerowe funkcji kwadratowej.
p3 + q3 = 18 i 1p + 1q = 3
(p + q)(p2 − pq + q2) = 18 i p + q = 3pq
(p + q)(p2 + 2pq − 3pq + q2) = 18
(p + q)[(p + q)2 − 3pq) = 18
(p + q)[(p + q)2 − (p + q)] = 18
(p + q)3 − (p + q)2 − 18 = 0
podstawienie: p + q = t
t3 − t2 − 18 = 0
(t − 3)(t2 + 2t + 6) = 0 t2 + 2t + 6 > 0 dla każdej wartości t € R
t = 3
Odp.: p + q = 3
7 kwi 20:13