funkcje
andruś: | | 5x | |
Do dziedziny funkcji f określonej wzorem f(x)= |
| nie należy ile |
| | x(x+1)(x−√7)(x2 +7) | |
liczb? Proszę o pomoc
10 mar 14:17
Tragos: 3, są to 0, −1, √7
10 mar 14:18
andruś: i nie ma tu znaczenia mianownik ułamka?
10 mar 14:19
Aga1: Ma ,do dziedziny nie należą miejsca zerowe mianownika.
10 mar 14:28
andruś: nie rozumiem tego

bo miejsca zerowe mianownika to 0, −1,
√7 i −
√7 czyli takich liczb
jest 4 ?
10 mar 15:05
Tragos: x2 + 7 = 0
x2 = −7
x ∊ Φ
więc skąd wziąłeś tą −√7?
10 mar 15:07
andruś: aha ok
10 mar 15:12