Do [P[Godzia]]
Vizer: Godzio miałeś już może liczenie granic funkcji dwóch zmiennych?
10 mar 13:39
Godzio:
Jeszcze nie, teraz jesteśmy przy szeregach i mówił, że poświęcimy na nie sporo czasu
10 mar 14:17
Trivial: A co, Vizer?
10 mar 14:35
Vizer: Mam problem z policzeniem:
| | x2+y2 | |
lim(x,y)−>(0,0) |
| |
| | x2y2 | |
Ma wyjść, że nie istnieje, ale mi nieskończoność wychodzi i nie wiem...
Jeśli to ma jakieś znaczenie to na poczatku miałem taką granicę do policzenia:
| | 1−cos(x2+y2) | |
lim(x,y)−>(0,0)= |
| |
| | (x2+y2)x2y2 | |
10 mar 14:56
Trivial:
1. Prosty sposób: przechodzimy na współrzędne biegunowe.
| | | |
Zauważmy, że (x,y)→(0,0) jest równoważne we współrzędnych biegunowych G: | . |
| | |
| | x2+y2 | | r2 | |
lim(x,y)→(0,0) |
| = limG |
| = |
| | x2y2 | | r2cos2φr2sin2φ | |
| | 1 | | 1 | |
= limG |
| = [ |
| ] = +∞. |
| | r2(sinφcosφ)2 | | 0+ | |
Dla pewności
| | 1−cos(x2+y2) | | 1−cos(r2) | |
lim(x,y)→(0,0) |
| = limG |
| . |
| | (x2+y2)x2y2 | | r2r4(sinφcosφ)2 | |
Policzmy granicę
| | 1−cos(r2) | | sin(r2)*2r | |
limr→0 |
| =H= limr→0 |
| = |
| | r6 | | 6r5 | |
| | 1 | sin(r2) | |
= limr→0 |
|
| = +∞. |
| | 3r2 | r2 | |
| | 1−cos(r2) | | +∞ | |
czyli limG |
| = [ |
| ] = +∞. |
| | r2r4(sinφcosφ)2 | | (cokolwiek)2 | |
Czyli ta granica istnieje i ma się dobrze.
10 mar 15:12
Trivial: Zapomniałem dopisać, że cokolwiek jest liczbą rzeczywistą, więc nigdy nie zachodzi przypadek
10 mar 15:15
Vizer: Srry, ale pojechałem w miasto dzisiaj i nie byłem obecny. Hmm czyli wynika, że odpowiedzi się
| | 1−cos(x2+y2) | |
mylą. Podsumowując granica |
| wynosi +∞? |
| | (x2+y2)x2y2 | |
10 mar 18:05
Trivial: Jeżeli nie popełniliśmy jakiegoś błędu to tak.
10 mar 18:27
Vizer: Okey dzięki Trivial, nie można za bardzo polegać na odpowiedziach, straciłem dużo czasu
myśląc nad tym przykładem... Idę dalej zagłębiać się w ten intrygujący dział matematyki.
10 mar 18:30