ciąg
asdf: ciąg arytmetyczny (pięciowyrazowy). Oblicz x.
a
1 = −6
a
2 = 3x − 4
a
5 = 50
licze a
3:
| | 1 | |
a3 = (−6 + 50) * |
| = 44 * U {1}{2} = 22 |
| | 2 | |
a
3 =
22
a
3 = a
1 + 2r
22 = −6 + 2r
r =
14
licze a2:
a
2 = a
1 + r
3x −3 = −6 + 14
3x = −6 + 14 + 3
3x = 11
W odpowiedzi jest x = 4

Można jakąś podpowiedź? Źła droga liczenia ( i jest to przypadek, że prawie mi wyszło), czy
błąd w liczeniu?
10 mar 13:35
Tragos: a2 = 3x − 4
3x − 4 = −6 + 14
10 mar 13:38
asdf: a no rzeczywiście, jakiś ja głupi...
10 mar 13:39
asdf: ciąg geometryczny:
a
1 =
4√2 = 2
0,25
a
2 =
4√8 = 2
0,75
a
3 =
4√32 = 2
1,25
a
n = a
1 * q
n−1
a
25 = 2
0,25 * (2
0,25)
24
| | 49 | |
no a w odpowiedzi jest [c[2] do potęgi |
| |
| | 4 | |
co znów źle robie...
Wskazówki prosiłbym jedynie
10 mar 13:55
Tragos: | | a2 | | 20,75 | |
q = |
| = |
| = 20,75 − 0,25 = 20,5 |
| | a1 | | 20,25 | |
10 mar 13:58
asdf: no japier....~


kolejny głupi błąd
10 mar 14:00
asdf: kolejne mam pytanko
| | q1 | |
jeżeli mam an = 0,2 * q1 to mogę zapisać ten wzór jako an = |
| ? |
| | 5 | |
10 mar 14:02
asdf: ok, już uporałem się z tym
10 mar 14:09