parametr m
Kasia: Dla jakich wartości m dziedziną funkcji f(x)=2x−1/x2−8x+3m jest zbiór liczb rzeczywistych?
10 mar 13:05
Tragos: x2 − 8x + 3m jest w mianowniku?
10 mar 13:10
Kasia: tak
10 mar 13:13
zosia: x2−8x+3m
/delta=64−4m
czyli 64−4m musi byc rozne od zera czyli
64 różne od 4m
16 różne od m
czyli dziedzina jest R\{16}
10 mar 13:15
Tragos: D: x
2 − 8x + 3m ≠ 0
ma to być spełnione dla wszystkich liczb rzeczywistych, czyli Δ < 0
Δ = (−8)
2 − 4 * 1 * 3m = 64 − 12m
Δ < 0
64 − 12m < 0
64 < 12m
12m > 64
10 mar 13:19
Tragos: zosia, a co jeśli Δ > 0? wówczas są dwa miejsca zerowe, więc i taka sytuacja nam odpada, a
ty ją bierzesz pod uwagę, zresztą źle u Ciebie wyliczona jest delta
10 mar 13:22
Kasia: dobrze wyliczyl delte b2 − 4ac gdzie c =3m 4*3m =12m
10 mar 13:25
zosia: ciesze się że wychwiciłeś mój bład , ale hmm jezeli delta jest wieksza od zera to trzeba
wyrzucic miejsca sie zerujace i tyle . Hmm mi sie tylko wydaje ze delta moze byc dodtatnia z
pewnymi zastrzezeniami.
10 mar 13:28
Tragos: x2 − 8x + 3m ≠ 0
to ma być spełnione dla wszystkich rzeczywistych
a = 1 > 0
więc ramiona paraboli skierowane do góry, żeby to było spełnione dla wszystkich rzeczywistych
cała parabola musi być nad osią OX (czyli de facto nie posiadać miejsc zerowych), stąd Δ < 0
10 mar 13:31
Aga1: Dziedziną jest R jeśli mianownik nie ma miejsc zerowych, a funkcja kwadratowa nie ma miejsc
zerowych gdy Δ<0
10 mar 13:32