Jak ortocentrum w trójkącie dzieli wysokość?
Iza: W trójkącie ostrokątnym ABC boki AC i BC mają odpowiednio długości 15 i 14. Oblicz długości
odcinków na jakie ortocentrum trójkąta dzieli wysokość AK, jeśi wysokość ta ma długość 12.
Siedzę nad tym zadaniem od wczoraj i ściana. Proszę, pomóżcie.
10 mar 13:02
Aga1:

W trójkącie AKC
12
2+CK
2=15
2
ICKI=9
IBKI=14−9=5
| | 1 | | 1 | |
PABC= |
| *12*14= |
| *15*IBLI |
| | 2 | | 2 | |
IBLI=11,2
11,2
2+ICLI
2=14
2
ICLI=8,4
Trójkąty BOK i BCL są podobne, bo są prostokątne i mają 1 kąt wspólny.
IAOI=12−IOKI
10 mar 14:11