rownanie kwadratowe
abs: czy rownanie kwagratowe y={1}{4}x
2−x−5 skoro ma Δ<0 moze miec wykres

czy wtedy jako
ze rownanie nie ma rozwiazan wykresu byc nie moze...?
7 kwi 18:58
tim: A czy delta jest ujemna?
y = 14x2 − x − 5
Policz..
7 kwi 18:59
abs: przepraszam z ablad miało byc : 14x2−x+5
7 kwi 18:59
abs: Δ= −4
a w zadaniu w ogole mam dopasowac wykresy do podanych funkcji i w tym celu przechodze z
postaci ogolnej na kanoniczna wiec zeby miec y=a(x−p)2+q musze policzyc q ze wzoru w
otorym jest delta... i eni wiem czy to z eona jest ujemna cokolwiek zmienia
7 kwi 19:02
tim: Czyli nie ma rozwiązań.
7 kwi 19:02
keri: przepraszam bardzo... a czyliczba rozwiazan dla y=0 i w zaleznosci od Δ nie jest
przypadkiem iloscia punktow przeciecia wykresu funkcji z osia ox..?
wiec jakim cidem nie moz ebyc wykresu skoro jest on po prostu przesuniety o wspolczynnik
q.... ?
7 kwi 20:21
tim: Wyrażenie "Czyli nie ma rozwiązań" dotyczy "abs: przepraszam z ablad miało byc : 14x2−x+5
"
7 kwi 20:22
keri: a pytanie bylo o to czy moze byc wykres f. o takim wzorze
abs: moze byc
7 kwi 20:25