?
Anula: jeżeli an jest ciągiem geometrycznym w którym a5=1 i a7=16. Oblicz a6. Proszę o uzasadnienie.
10 mar 12:57
Tragos: a5 = 1
a7 = 16
z własności ciągu geometrycznego:
an−1 * an+1 = an2
a5 * a7 = a62
1 * 16 = a62
a62 = 16
a6 = 4 lub a6 = −4
10 mar 12:58
Anula: a można było zrobić układem równań wyszło mi q2=16 czyli ma dwa rozwiazania q=−4 lub q=4 i
później to podstawiłam do a6 i wyszło mi tak samo oże być ten sposób? na wyliczenie a1 i q?
10 mar 13:03
Tragos: można
10 mar 13:08
Anula: dziękuję bardzo
10 mar 13:09