nierówność.
mario: c) −x
2 + 4x + 1 ≥0
Δ=16+4=20
√Δ= 2
√5
| | −4−2√5 | | −6√5 | |
x1= |
| = |
| = 3√5 |
| | 2*(−1) | | −2 | |
| | −4+2√5 | | −2√5 | |
x2= |
| = |
| =√5 |
| | 2*{−1} | | −2 | |
dobrze to mam?
10 mar 12:50
Brzeszczot: Wyliczyłeś pierwisatki ale nie podałeś wyniku w postaci przedziału liczbowego
10 mar 12:52
Basiek: do momentu pierwiastka z delty OK. Potem....
Nie możesz odjąć od jabłka (−4) gruszki (2
√5)
10 mar 12:52
Tragos: źle. −4 − 2√5 ≠ −6√5
10 mar 12:53
Brzeszczot: x ∊ < √5 ; 3√5 >
10 mar 12:53
Brzeszczot: o sry, nie patrzyłem na rachunki ....
10 mar 12:54
Tragos: pierwiastki wychodzą: 2 −
√5 oraz 2 +
√5
teraz podaj przedział
10 mar 12:54
mario: x∊ (−∞, −2√5>∪<2√5,∞)
10 mar 13:09
Tragos: źle odczytane, tutaj a = −1 < 0
więc ramiona paraboli skierowane do dołu
10 mar 13:11
mario: no wiem że ramiona są do dołu...
10 mar 13:19
mario: | | −4 − 2√5 | |
x1= |
| = −4 z −2 się skróci i zostanie 2 − 2√5 |
| | −2 | |
| | −4 + 2√5 | |
x2= |
| = −4 z 2 się skróci i zostanie 2 + 2 √5 |
| | −2 | |
10 mar 13:23
mario: x∊ < 2− 2√5, 2+2√5>
10 mar 13:27
Tragos: x1 = 2 − √5
x2 = 2 + √5
x ∊ <2 − √5, 2 + √5>
10 mar 13:28
mario: co? z czym żeś to skrócił?
10 mar 13:32
Tragos: | | −4 − 2√5 | | −4 | | −2√5 | |
x1 = |
| = |
| + |
| = 2 + √5 |
| | −2 | | −2 | | −2 | |
| | −4 + 2√5 | | −4 | | 2√5 | |
x1 = |
| = |
| + |
| = 2 − √5 |
| | −2 | | −2 | | −2 | |
10 mar 13:35
mario: ta liczba która jest przed pierwiastkiem można skracać?
10 mar 13:37
Aga1:
A może tak?
| | −4−2√5 | | −2(2+√5) | |
x1= |
| = |
| =2+√5 |
| | −2 | | −2 | |
10 mar 13:43
mario: mnie się pytasz?
10 mar 13:49
mario: w taki sposób najlepiej robić jak Aga napisała
10 mar 13:52