matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
prawd
Andrej:
Wiedząc , że P(A' )=7/10, P(B)=1/3, P(A \cap B )=1/10 oblicz P( A \cup B ) cap−czesc wspolna cup−suma
10 mar 12:45
Tragos:
7
7
3
P(A') =
=> P(A) = 1 −
=
10
10
10
1
P(B) =
3
1
P(A ∩ B) =
10
P(A ∪ B) = P(A) + P(B) − P(A ∩ B)
3
1
1
2
1
6
10
P(A ∪ B) =
+
−
=
+
=
+
=
10
3
10
10
3
30
30
16
8
=
30
15
10 mar 12:51