?
matma: Dane są wielomiany
W(x) = x
3 + 3x
2 + x − 11 i V (x) = x
3 +3x
2 +1
Stopień wielomianu W(x) − V(x) jest równy?
jak to obliczyć
10 mar 12:43
Basiek: Jeśli odejmiesz sobie te dwa wielomiany to będziesz miał:
W(x)=x−1 , więc stopień wielomianu jest równy 1.

W praktyce− szukasz najwyższej potęgi w obu wielomianach... patrzysz, czy się zredukują te
zmienne obok nich− jeśli NIE−> to jest odpowiedzią jest potęga przy tym właśnie wyrazie.
jeśli TAK−> szukasz drugiego takiego wyrazu o najwyższej potędze−> i powtarzasz wcześniejsze
działanie.
10 mar 12:50
Brzeszczot: w(x) − V(x) = x3 + 3x2 + x − 11 − x3 −3x2 − 1 = x − 12
Teraz widać ze wielomian jest pierwszego stopnia
10 mar 12:50
matma: ok,dzięki za wyjaśnienie
10 mar 12:53