ciagi
Anastazjaaa: drugi wyraz ciagu arytmetycznego jest rowny 3. a trzeci wyraz ciagu wynosi −5 . a1=

mi wychodzi 10 a nie ma takiej odp.
10 mar 12:28
Ajtek: Ile wynosi różnica w tym ciągu?
10 mar 12:29
Anastazjaaa: r=−7
10 mar 12:32
Anastazjaaa: sory zle −8
10 mar 12:33
Anastazjaaa: 11=a1
10 mar 12:35
Ajtek: 
.
10 mar 12:53
asdf: a
n = a
1 + (n − 1)r
a
n = a
1 + rn − r
a
2 = a
1 + r
a
3 = a
1 + 2r
klamra
3 = a
1 + r
−5 = a
1 + 2r
/klamra
odejmujesz klamrą
8 = −r
r = −8
a
1 = a
2 − r
a
1 = 3 −(−8)
a
1 = 11
może komuś sie przyda
10 mar 13:14