rozwiazaniem rownania
Anastazjaaa: | | 2x−1 | |
rozwiazaniem rownania |
| = −3x jest ; |
| | 1−x | |
10 mar 11:11
Anastazjaaa: gdy pomnoze to na krzyz to wyjdzie;
−5x+3x2−1
10 mar 11:14
Anastazjaaa: Δ=37
10 mar 11:16
MQ: 1. warunek 1: mianownik ≠ 0
2. Potem wymnóż strony przez mianownik i dostaniesz równanie kwadratowe
3. Z niego policz pierwiastki.
4. Jeśli jeden z nich zeruje mianownik, to go odrzuć, jeśli żaden, to tym lepiej −− to są
rozwiązania
10 mar 11:16
Basiek: 2x−1=−3x+3x2 i x≠1
3x2−5x+1=0
Δ=25−12=13
x1=....
x2=....
10 mar 11:18
MQ: No, już prawie sama policzyłaś −− brawo.
10 mar 11:18
MQ: To było do Anastazjiiiii oczywiście
10 mar 11:19
Basiek: Ja się domyśliłam
10 mar 11:20
Anastazjaaa: co dalej?
mam odp ;
| | 5 | | 1 | | 5 | | 1 | |
A { |
| + |
| √37 ; |
| − |
| √37 } |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
| | 5 | | 1 | | 5 | | 1 | |
B { |
| + |
| √37 ; |
| − |
| √37} |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 5 | | 1 | | 5 | | 1 | |
C { − |
| + |
| √37 ; − |
| − |
| √37} |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
| | 5 | | 1 | | 5 | | 1 | |
D { − |
| + |
| √37 ; − |
| − |
| √37 } |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
10 mar 11:20