Trygonometria
1: Dla jakich wartości parametru m równanie 1+sin2(mx) = cosx ma tylko jedno roziwaznie?
10 mar 10:56
1:
10 mar 11:40
Basia:
dla m=0 mamy równanie cosx=1 (niesk.wiele rozwiązań)
dla m≠0
ponieważ cosx ≤1 a 1+sin
2(mx)≥1 równanie ma rozwiązanie ⇔
sin
2(mx)=0 i cosx = 1 ⇔ sin(mx) = 0 i cosx = 1 ⇔
| | kπ | | kπ | | k | |
mx = kπ i x=2lπ ⇔ x = |
| i x=2lπ ⇔ |
| = 2lπ ⇔ |
| = 2l ⇔ |
| | m | | m | | m | |
| | k | |
k = 2lm ⇔ m = |
| gdzie k,l ∊ C i k,l≠0 ] lub [ l=0 i k=0 ] |
| | 2l | |
wydaje mi się, że dla każdego m będzie nieskończenie wiele rozwiązań
może chodziło o jedno rozwiązanie w jakimś określonym przedziale ?
10 mar 12:04
Basia:
| | k | |
poprawka: dla każdego m postaci |
| nieskończenie wiele |
| | 2l | |
a dla m, które nie dadzą się tak zapisać np. dla m∊IW nie ma rozwiązania.
10 mar 12:07
Basia:
błąd na samym końcu rozważań
| | k | |
każda liczba wymierna da się zapisać w postaci |
| ⇒ |
| | 2l | |
dla m∊W zawsze będzie nieskończenie wiele rozwiązań
natomiast żadna liczba niewymierna nie da się zapisać w tej postaci ⇒
dla każdego m∊IW mamy jedno i tylko jedno rozwiązanie x=0
10 mar 12:32