POMOCY !
zawieszka O_o: W trójkąt równoboczny wpisujemy okrąg, a następnie w okrąg wpisujemy trójkąt równoboczny itd.
Otrzymujemy w ten sposób ciąg trójkątów równobocznych i ciąg okręgów.
a)Uzasadnij, że ciąg obwodów kolejnych trójkątów jest geometryczny. Podaj jego iloraz.
b)Bok największego trójkąta ma długość 4. Oblicz sumę obwodów pięciu największych trójkątów
oraz sumę ich pól.
10 mar 10:39
zawieska O_o: prosze o pomoc

!
10 mar 11:55
Basiek: Mogę troszkę pomóc. Więc:
1) narysuj sobie 2 trójkąty i jedno koło, zgodnie z warunkami zadania.
2) Bok Δ największego nazwijmy
a
3) wyznacz promień koła wpisanego w zależności od a.
| | 1 | | a√3 | |
podpowiedzi: r= |
| h i h= |
| |
| | 3 | | 3 | |
4) bok drugiego trójkąta nazwij b− uzależnij b od r , a potem dzięki temu b od a....
10 mar 12:29
Basiek: | | 3a | | a | |
5) |
| =q= |
| −> to bd podpunkt a |
| | 3b | | b | |
| | 1−q5 | |
6) dla podpunktu b−> a=4 i Suma obwodów= S5=3a1 + |
| =..... |
| | 1−q | |
| | P1 | |
Suma pól: |
| =q2 , więc q2=.... |
| | P2 | |
| | 1−(q2)5 | |
i S5=P1* |
| =.... |
| | 1−q2 | |
10 mar 12:46