Wielomian
Krl: Jednym z pierwiastków wielomianu jest liczba 1. Punkt A (3,1) należy do wykresu wielomianu.
Suma dwóch pozostałych pierwiastków wynosi 0 .Reszta z dzielenia wielomianu przez dwumian
(x−2) wynosi −2. Znajdz ten wielomian
Mam taki problem, gdyż mam za mało dużo danych ^^.
Skoro suma pierwiastków równa jest 0, to a=−b a,b−pozostałe pierwiastki
Czyli W(x)=(x−1)(x−a)(x+a)
Podstawiamy Punkt 3 i wychodzi nam a.
Nie potrafie wykorzystać tej reszty
10 mar 10:15
Basiek: W(2)=−2
10 mar 10:16
Krl: No tak ale po co to?
Robię tak jak napisałem i mam wyznaczone a czyli wielomian. Nie musze tego używać.
A to mieliśmy na próbnej maturze więc do czegoś do musi służyć
10 mar 10:20
Aga1: W(x)=A(x−1)(x−a)(x+a)
10 mar 10:23
Basiek: W(1)=0
W(3)=1
x1=−x2
W(2)=−2
To są chyba wszystkie warunki.
I postać wielomianu taka ogólna wygląda troszkę inaczej.
W(x)=a(x−x1)(x−x2)(x−x3)
10 mar 10:24
Krl: Aaaaa, zapomniałem o parametrze a na początku. Teraz to się robi proste. Dzięki wam
10 mar 10:28