Ciąg arytemtyczny
nieuk: Sn jest sumą n początkowych wyrazów ciągu an. Czy ciąg jest ciągiem arytmetycznym.
a) Sn−n2−4
10 mar 08:37
Aga1: Oblicz an ze wzoru
an=Sn−Sn−1
Ile Sn wynosi?
10 mar 09:22
nieuk: sorki źle przykład przepisałem, tam powinno być:
Sn=n2−4
10 mar 22:43
rumpek:
a
n = S
n − S
n − 1
a
n = n
2 − 4 − [(n − 1)
2 − 4] = n
2 − 4 − [n
2 − 2n + 1 − 4] = n
2 − 4 − [n
2 − 2n − 3] =
= n
2 − 4 − n
2 + 2n + 3 = 2n − 1
r = a
n + 1 − a
n
r = 2(n + 1) − 1 − 2n + 1 = 2n + 2 − 1 − 2n + 1 = 2
reszta stała więc ciąg arytmetyczny
10 mar 22:47
nieuk: dzięki serdeczne
10 mar 22:55
nieuk: ps. w odp jest że nie jest arytmetyczny...
czy w takim razie w odp jest błąd?
czy może w inny sposób trzeba to liczyć?
11 mar 00:04
asdf: Sn = n2 − 4
an = Sn − Sn−1
Sn−1 = (n − 1)2 − 4 = n2 − 2n − 3
Sn = n2 − 4
an = n2 − 4 − n2 + 2n + 3 = 2n − 1
an+1 − an = r
r = 2(n + 1) − 1 − (2n − 1)
r = 2n + 2 − 1 − 2n + 1
r = 2 − 1 + 1
r = 2
No patrze i chyba dobrze
11 mar 00:50