dwumian newtona
rzekomy: Oblicz
Wskazówka: Rozważ wyrażenie (1+1)
10
7 kwi 18:33
rzekomy: Proszę
7 kwi 18:36
Basia:
| | | | | | | |
(1+1)10= | *110*10 + | *19*11+......+ | *10*110= |
| | | | |
czyli
| | | | | |
+ | +......+ | = (1+1)10=210=1024 |
| | | |
7 kwi 18:37
Basia: poprawka: 210=1024
7 kwi 18:38
rzekomy: no ładnie ładnie, ale dlaczego tak jest że to własnie (1+1) podstawiamy. bo niby jest
wskazówka ale jest
7 kwi 18:40
Basia: Po to są wskazówki żeby z nich korzystać !
n
k=0
7 kwi 18:43
rzekomy: a drugi przykład?
| | | | | | | | | |
− | + | +...+(−1)n−1 * | + (−1)n * | |
| | | | | |
7 kwi 18:43
Basia: A dlatego, że tylko 1n=1 (dla dowolnego n) i przy mnożeniu "znika"; potęgi innych liczb
nie "znikłyby" i nic by nam to wtedy nie dało.
7 kwi 18:45
rzekomy: aha dzięki rozumiem już to tylko drugi przykład to większy problem
7 kwi 18:46
Basia:
to będzie (1−1)n czyli 0
7 kwi 18:46
Basia: widzisz dlaczego ?
7 kwi 18:47
rzekomy: ale skąd to wywnioskowałaś?
7 kwi 18:47
rzekomy: proszę, pomóż
7 kwi 18:53
Basia:
| | | | | |
(1−1)n [ 1 + (−1) ]n= | *1n*(−1)0 + | *1n−1*(−1)1 + |
| | | |
| | | | | | | |
| *1n−2*(−1)2 + | *1n−3*(−1)3 +.............+ | *10*(−1)n = |
| | | | |
| | | | | | | | | |
− | + | − | +...............+(−1)n | |
| | | | | |
(parzyste potęgi −1 to 1, nieparzyste −1)
7 kwi 18:53
Basia: cierpliwości! pisanie chwilę trwa !
7 kwi 18:54
rzekomy: super dzięki, świetna jesteś, piękny dwumian newtona

jeah
7 kwi 18:55