Objętość graniastoslupów
kobieta : Bardzo proszę o pomoc−zadania są podobno banalne!
1. Czy w kartonie o wymiarach zewnętrznych 6,3 cm x 9,5 cm x 17 cm zmieści się litr
mleka? Przyjmij, że grubość ścianki wynosi 0,5mm.
2. Basen, którego wymiary wynoszą 25 m x 10 m x 2m, napelniono wodą do wysokości 1,98m.
Ile litrów wody wyleje się z basenu, jeżeli zanurkuje w nim jednocześnie 100 osób?
Przyjmnij, że cialo czlowieka ma objętość 0,06 m3.
7 kwi 18:31
tim: 1) Oblicz jakie wymiary ma karton bez ścianki..
2) Zamień sobie na mm.
3) Oblicz V kartonu [bez ścianek].
4) 1l = 1000cm3
7 kwi 18:32
kobieta : V kartonu bez ścianek−> 1017,45 cm3
7 kwi 18:35
kobieta : 1017,45 cm3=1017450mm3
7 kwi 18:37
tim: Inaczej.
1) Wymiary odejmij 0,5mm.
2) Zamień te wymiary na dm.
3) Pomnóż.
4) 1l = 1dm3
7 kwi 18:38
kobieta : 62,5 mm=6,25 cm=0,625 dm
94,5 mm=9,45 cm=0,945 dm
169,5 mm=16,95 cm=1,695 dm
V=1,0011093 dm3=1,0011093 l
7 kwi 18:49
tim: Czyli się zmieści 1l
7 kwi 18:51
kobieta : tak, tyle że w odpowiedzi ma wyjść NIE, bo tak jak Ty mi kazales to juz wcześniej
robilam, no ale widocznie jest źle
7 kwi 18:53
tim:

Już wiem

Narysuj sobie i widać, że ścianki są podwójne...
Czyli od wymiaru odejmujemy 2*0,5mm = 1mm
Mamy A i ścianki z dwóch stron..
7 kwi 18:58
kobieta : Więccc:(?
7 kwi 18:58
kobieta : Czyli 5,3 x 8,5 x 16 =720,8 cm3
7 kwi 18:59
kobieta : 1 l= 1000 cm3, czyli sie nie zmieści
7 kwi 19:00
tim: Nie 1cm! 1 mm

6,2 x 9,4 x 16,9
7 kwi 19:02
kobieta : o kurcze! soryyy−faktycznie
V=984,932 cm3
7 kwi 19:03
kobieta : A móglbyś pomóc z zadaniem drugim?
7 kwi 19:12
tim: Oblicz ile litrów wody [dm3] zmieści jeszcze basen (wypełniony jest 19,8dm, a pomieści
20dm)
Oblicz ile litrów wody [dm3] ma ciało człowieka.
Oblicz ile .. ma 100 ludzi
7 kwi 19:16
kobieta : V basenu pelnego= 250 x 100 x 20= 500000 dm3= 500000 l
V basenu napelnionego do 19,8 dm wysokości= 19,8 x 100 x 250 =495000 dm3= 495000 l
V osoby= 0,06 m3= 60 dm3= 60 l
V 100 ludzi = 60000 dm3 = 60000 l
7 kwi 19:21
tim: Jeżeli do 495 000l dolejemy 60 000l, a zbiornik może pomieścic 500 000l, to ile wody się
wyleje?
7 kwi 19:23
kobieta : 1000 l ?
7 kwi 19:25
tim: 495 000 + 60 000 = 555 000l
555 000 − 500 000 = 55 000l wody się wyleje.
7 kwi 19:26
kobieta : No i niestety znowu blędna pierwsza odpowiedz:( Ma wyjsc 1000 l:(
7 kwi 19:27
tim: Już.
Za dużo zer w V 100 ludzi.
6000l
495 000 + 6000 = 501000
501000 − 500000 = 1000l
7 kwi 19:30
kobieta : Ty to jednak masz oko

Wieeelkie dzięki!

Wirtualne piwko dla Ciebie
7 kwi 19:31
tim: Przepraszam bardzo... za 4 lata

, nie mam dowodu xD
7 kwi 19:32
kobieta : Ty masz 14 lat?!?!?!
7 kwi 19:32
tim: Yeap xD
7 kwi 19:32
kobieta : No to witaj w klubie 14−latków
7 kwi 19:33
tim: 
, to za 4 lata, na "legalne" piwko xD
7 kwi 19:35
kobieta : No baaa, tylko pewnie troche poczekasz, bo ja z listopada jestem:(
7 kwi 19:38
tim: ja za miesiąc niecały xD
7 kwi 19:38
7 kwi 19:41
kobieta : Jeszcze raz dzięki
7 kwi 19:41