sd
Kaleka: Zadanie z geometri analityczej, pomocy
Dane sa punkty A=(7,29), B=(12,−29), C=(−6,−23), D=(−16,30). Wykonujac odpowiednie
rachunki sprawdz do ktorej cwiarki ukladu wspolrzednych nalezy punkt przeciecia sie
przekatnych czworokata ABCD.
7 kwi 17:11
Bogdan:
Wyznacz równanie prostej zawierającej punkty A i C oraz równanie prostej zawierającej
punkty B i D. Są to proste zawierające przekątne tego czworokąta.
Następnie rozwiąż powstały układ dwóch równań. Jego rozwiązaniem są liczby, będące
współrzędnymi punktu przecięcia się przekątnych.