funkcje
zioomalka: Suma dwóch liczb nieujemnych jest równa c. Wyznacz wzór funkcji f, przyporządkowującej
jednej z tych liczb sumę ich kwadratów.
Uzasadnij, że funkcja ta osiąga wartość najmniejszą, gdy liczby te są równe.
Uzasadnij, że największa wartość tej funkcji jest dwukrotnością funkcji najmniejszej
7 kwi 17:02
zioomalka: znam odpowiedzi do tych poleceń ale nie potrafie do tych rozwiązań dojść
| | c | | c2 | |
wzór: f(x)=2x2−2cx+c2, wartość najmniejsza f( |
| )= |
| , wartość największa |
| | 2 | | 2 | |
f(0)=f(c)=c
2
7 kwi 20:52
zioomalka: Czy jest ktoś w stanie mi pomóc?:(
7 kwi 21:51
Bogdan:
x + y = c => y = c − x
f(x) = x2 + y2 => f(x) = x2 + (c − x)2 => f(x) = 2x2 − 2cx + c2
To jest funkcja kwadratowa, której wykresem jest parabola skierowana ramionami
do góry, jej wierzchołek W = (xw, yw)
xw = 2c4 = 12c
yw = f(12c) = dokończ
7 kwi 22:26
zioomalka: Bardzo dziękuje za naprowadzenie
7 kwi 22:39