funkcje
zioomalka: 1)Rozłóż liczbę 8 na dwa składniki tak, aby suma ich kwadratów miała jak najmniejszą
wartość
2)Rozłóż liczbę 20 na dwa składniki tak aby ich iloczyn miał największą wartość
7 kwi 16:48
Bogdan:
1)
x + y = 8 => y = 8 − x
s = x2 + y2 → min
s = x2 + (8 − x)2
Otrzymaliśmy funkcję kwadratową s(x) = 2x2 − 16x + 64, która posiada minimum
dla x = 162 * 2 = 4, wobec tego y = 4.
Podobnie rozwiążesz drugie zadanie.
7 kwi 17:07
zioomalka: czyli Δ musi być mniejsza od 0? nie rozumiem z tym minimum
7 kwi 17:13
Bogdan:
Wykresem tej funkcji jest parabola skierowana ramionami do góry, więc posiada ona
minimum w wierzchołku W = (xw, yw).
xw = −b2a = 164 = 4
7 kwi 17:18
zioomalka: ahaaa no teraz już jasne

dzięki
7 kwi 17:20
Paweł.O: Witam.Nie rozumie w jaki sposób otrzymaliśmy tę funkcję kwadratową? I skąd się wzięło (−16x).
Proszę o pomoc.
19 kwi 21:04