Zbadaj liczbę rozwiązań równania w zależności od wartości parametru m (m∊R)
WYDROX: 4*2|x−1|=m
8 mar 23:42
Tragos: graficznie

np. tak
2
2 * 2
|x−1| = 2
|x−1| + 2
i teraz rysujemy to przekształceniami
y = 2
x
−> T[−2, 0] y = 2
x + 2
−> f(|x|) y = 2
|x| + 2
−> T[1, 0] y = 2
|x − 1| + 2
8 mar 23:49
123: y = 4*2|x−1| = 22*2|x−1| = 2|x−1|+2
1. y = 2x
2. y = 2|x|
3. y = 2|x−1|+2, gdzie v = [1, 2]
8 mar 23:51
Tragos: 123. i tu niestety masz błąd
y = 2|x| −> T[1, 2] y = 2|x−1| + 2 ≠ 2|x−1| + 2
8 mar 23:53
WYDROX: według zbioru pazdro dla m∊(−∞;4) ⇒ x nie posiada rozw. , dla m=4 ⇒ x posiada 1 rozw. , dla
m∊(4;+∞) ⇒ x posiada 2 rozw.
niestety nie pokrywa się to z wykresem który nabazgrałem dzięki waszej pomocy. Przekształcenia
wykonałem poprawnie, dwa razy sprawdziłem. nie wiem co jest nie tak...
9 mar 00:11
9 mar 00:19
WYDROX: chyba jest już dla mnie za późno...

Dzięki wielkie
9 mar 00:21
Mila: II sposób.
y=2
x+1 dla x≥1
prosta x=1 jest osią symetrii wykresu
f(1) =4
f(0)=f(2) =2
3
teraz z wykresu łatwo odczytać rozwiązanie i będzie zgodne z odpowiedzią.
9 mar 15:59