...
Majutka: 1.) Stalowa rura ma średnicę wewnętrzną równa 12cm ,a średnica wewnętrzną 8cm. Ile
waży 1 metr takiej rury ? (1cm
3 stali waży 7,8g)
2.) Ołówek ma długość 16cm ,a średnica grafitu wynosi 2mm. Ile waży grafit w ołówku?
(1cm
3 waży 2,3g)
Czy wytłumaczył by mi ktoś te dwa zadania

Bardzo proszę i z góry dziękuje
7 kwi 16:19
xpt:

zadanie pierwsze.
Stalowa rurka ma w podstawie taki pierścień, a wewnątrz ma dziurę (zakreskowany obszar na
rysunku).
Żeby obliczyć wagę to najpierw musisz znaleźć objętość. Oczywiście liczysz to ze wzoru na
walec.
Liczysz objętość ze
wzoru na walec.
Najpierw
obliczasz objętość rurki tak, jak by była wypełniona w środku
następnie
obliczasz pbjętość tego pustego miejsca i na końcu [n[odejmujesz jedno od
drugiego]].
Jak już masz objętość to mnożysz razy te 7,8g i wychodzi ci masa rurki.
Zadanie drugie − Masz po prostu znaleźć masę grafitu więc masz walec o wymiarach 2mm
(średnica podstawy) i 16cm − wysokość.
Jeśli coś jeszcze jest niejacne
pytaj
7 kwi 16:31
Majutka: nom takk ale ,żeby obliczyć objętość musze znać promień i wysokość

a to nie jest
podane
7 kwi 16:53
Majutka: aHa nie przeczytałam dokładnie ,jak średnica ma 8cm to promień będzie 4cm
7 kwi 16:54
Majutka: średnica 12 cm to promień 6 cm ****
a co z tą wysokością
7 kwi 16:57
Majutka: XPT jak będziesz proszę odezwij się
7 kwi 18:03
tim: wysokość = długość
7 kwi 18:04
Majutka: nie rozumiem

czyli ile będzie wynosiĆ ta wysokoŚć i promień

Prosze bo mi jest
potrzebne to zadanie
7 kwi 18:48
tim: 1)
r = 6
r = 4
h = 1m
7 kwi 18:49
Majutka: dziĘki tim
7 kwi 19:02
Majutka: Kurcze coś mi to źle wychodzi

bo mam w oDp. ,że ma wyjść około 49kg a mi wychodzi
48984 g
7 kwi 19:03
tim: 48984g = 48,984kg xD
7 kwi 19:06
Majutka: aHa idioTka ze mnie

dziękuje Ci

Właśnie się zastanawiałam co zrobić ,żeby ten przecinek był
7 kwi 19:07
2 mar 19:10
Pwned : Na V walca : V=πr²*H
14 mar 17:26
fitta : panowie i panie wyszlo mi 20 po odjęciu tych objętoście i to razy 7,8?
17 mar 22:18