matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
Bartek:
Całka, w ogóle nie wiem jak się do niej zabrać,może ktoś naprowadzi na odpowiedni trop?
x
3
+9
=...
x
2
+9
8 mar 22:34
Krzysiek:
9
x
3
+9 =x(x
2
+9)−9x+9=x(x
2
+9)−
(x
2
+9)' +9
2
rozbijasz na 3 całki i trzecią liczysz korzystając z arctg
8 mar 22:41