| 1 | 1 | |||
z tw. Pitagorasa w rombie: a2 = ( | *6)2 + ( | *8)2
| ||
| 2 | 2 |
| 1 | ||
obl. dł. kr. bocznych: (b1)2 = H2 + ( | *8)2
| |
| 2 |
| 1 | ||
(b2)2 = H2 + ( | *6)2
| |
| 2 |
| 1 | ||
Pp = | *6*8 = 24 z innego wzoru na Pp obliczam wysokość rombu:
| |
| 2 |
| 1 | ||
obliczam h ściany bocznej: H2 + ( | hp)2 = h2
| |
| 2 |
| 8676 | ||
h2 = 86,76 = | ||
| 100 |
| 3√241 | ||
h = | ||
| 5 |
| 1 | ||
obliczam pole pow. bocznej: Pb = 4* | ah
| |
| 2 |
| 1 | 3√241 | |||
Pb = 4* | *5* | = 6√241
| ||
| 2 | 5 |