a
Karolaa:
f(x) = ln (x2−3/x2−1) * / (podzielic)
x=1, x=−1 ale wyrzucamy je bo x≠1 x≠−1
Wiec jaka jest dziedzina?
8 mar 22:00
pigor: ... D
f opisuje ...

wystarczająco taka nierówność :
| x2−3 | |
| >0 ⇒ (x−√3)(x+√3)(x−1)(x+1) >0 ⇔ x<−√3 lub −1< x <1 lub x >√3 ⇔ |
| x2−1 | |
x ∊
(−∞;−√3) U (−1;1) U (√3;+∞)=Df − szukana
dziedzina danej funkcji . ...
8 mar 22:09
Karolaa: FAKTYCZNIE!

WIELKIE DZIEKI!
8 mar 22:11
Karolaa: D: (−∞;−√3) (√3;+∞)
8 mar 22:14
Karolaa: ?
8 mar 22:16
Karolaa: Acha i jesli na samym poczatku zapisuje Df: R / {−1,1}
To potem pisze ta druga dziedzine i to jest dobrze? tak moze byc ze dwie dziedziny?
8 mar 22:18
krystek:

I masz ilustrację.
8 mar 22:21
Karolaa: 
i od <−1;1>
Wyrzucam! tak? czyli dziedzina (−
∞;−√3) (√3;+
∞)
8 mar 22:23
Aga1: Dziedzina taka, jak napisał pigor
8 mar 22:24
Karolaa: (−∞;−√3) ( −1;1) (√3;+∞)
8 mar 22:25
Tragos: D:
{ x
2 − 1 ≠ 0
{ x ∊ (−
∞, −
√3) u (−1, 1) u (
√3, +
∞)
{ x ≠ 1 i x ≠ −1
x ∊ (−
∞, −
√3) u (−1, 1) u (
√3, +
∞)
D = (−
∞, −
√3) u (−1, 1) u (
√3, +
∞)
8 mar 22:25
Karolaa: MMH

DZIEKUJE!
8 mar 22:25
krystek: Dlaczego wyrzucasz masz mieć wartości dodatnie −nad osią .
Popatrz jak napisał Pigor−masz odpowiedź
Ja daje graficzny obraz rozwiązania tej nierówności.
8 mar 22:25
Aga1: Tak, tylko połącz znakiem U
8 mar 22:26