a
Karolaa: f(x) = log (x+7) − √x2−25
Wyznacz dziedzinę.
To teraz x= −7 i x=5, x=−5
A co z dziedziną jesli nie ma to żadnego znaku? = lub > <
Df: {−7,−5,5} ?
8 mar 21:50
krystek: x+7>0 i x2−25≥0
8 mar 21:52
Eta:
1/ x+7 >0 ⇒ x > −7
i
2/ x2−25 ≥0 ⇒ x € (−∞, −5> U <5,∞)
D: .... część wspólna 1/ i 2/
8 mar 21:53
Karolaa: Df: (−7;+
∞)
?
8 mar 21:56
krystek: Źle. Zaznacz na osi liczbowej i popatrz !
8 mar 21:59
pigor: ... otóż, szukana dziedzinę D
f określają nierówności :
x+7 >0 i x2−25 ≥0 ⇔ x>−7 i |x| ≥5 ⇔ x>−7 i (x≤−5 lub x ≥5) ⇔
(x>−7 i x≤−5) lub (x>−7 i x ≥5) ⇔
−7< x ≤−5 lub
x ≥5 ⇔
x ∊
(−7;5> U <5;+∞)=Df − szukana
dziedzina danej funkcji . ...
8 mar 22:00
pigor: ... otóż, szukana dziedzinę D
f określają nierówności :
x+7 >0 i x2−25 ≥0 ⇔ x>−7 i |x| ≥5 ⇔ x>−7 i (x≤−5 lub x ≥5) ⇔
(x>−7 i x≤−5) lub (x>−7 i x ≥5) ⇔
−7< x ≤−5 lub
x ≥5 ⇔
x ∊
(−7;5> U <5;+∞)=Df − szukana
dziedzina danej funkcji . ...
8 mar 22:00
pigor: przepraszam , ...

zdublowało mi się rozwiązanie (są identyczne)
8 mar 22:02
Karolaa:
D: (−7;−5> <−5;5> <5;∞)
?
8 mar 22:06
Karolaa: hehe no właśnie.... już zaczęłam wątpić we własne siły
8 mar 22:07
Karolaa: nic się nie stało

!
8 mar 22:07
krystek:

I Podaj wspólną częśc.
8 mar 22:08
Karolaa: D: (−7; −5> < 5; +∞)
czy od
D: ( −7:∞)
8 mar 22:09
pigor: ...

oczywiście u mnie powinien być
(−7;−5> (zgubiłem minus przy 5 )
8 mar 22:13
Karolaa:
8 mar 22:15