Funkcja wymierna
Licealistka: Rozwiąż równania:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
a) |
| − |
| = |
| |
| | x2−x−2 | | x2−4x+6 | | x2+3x+2 | |
| | 1 | | 1 | | 6−x | |
b) |
| + |
| = |
| |
| | x2−x−2 | | x2−3x+2 | | (x−2)2(x+2) | |
Coś mi nie wychodzi bo strasznie długi licznik mi sie robi.... Moze ktoś zrobić te przykady?
8 mar 21:49
krystek: Przedstaw mianowniki w postaci iloczynowej i wówczas ustalisz wspolny mianownik
8 mar 21:51
Kappa: Δmoze wylicz
8 mar 21:53
krystek: x2−x−2=(x−x1)(x−x2) oblicz Δ x1 i x2
8 mar 21:57
Licealistka: no dobra...
a)
wspólny mianownik wynosi (x+1)
2(x−2)(x+2)

Ale moze ktoś obliczyć sam licznik po jednej stronie? Jak to wychdzi? bo mi strasznie długi...
8 mar 21:59
krystek: mianownik drugiego ułamka nie rozkłada się na czynniki − czy dobrze przepisałaś?
8 mar 22:01
Licealistka: (x+1)2(x−2)(x+2)(x2−4x+6)
Przepraszam... zapomniałam o tym...
To coś mi tu nie pasuje bo za długi jest ten licznik...
8 mar 22:12
krystek: dlatego coś źle prepisałaś −za dużo mnożenia .
Zrób B)
8 mar 22:30
Licealistka: przepisałam przykład dobrze... w przykładzie drugi mianownik :x2−4x+4 sorki... ale ja robiłam
tak jak jest w książce...wiec mianownik zostaje pomóżcie zrobić a)
8 mar 22:37
krystek: I zmienia postac wspólnego mianownika.
x2−x−2=(x+1)(x−2)
x2−4x+4=(x−2)2
x2+3x+2=(x+2)(x+1)
I teraz wspólny mianownik (x+2)2(x−2)(x+1)
8 mar 22:51
krystek: Ups: popraw (x−2)2(x+2)(x+1)
8 mar 22:57