działania na logarytmach
Snatek: mam cos takiego
34log86 = 34 * (− 14)log26 = −38log26 = log26 −38 =
tylko ile to jest? czy dobrze wykonuje te kolejne przejscia
i czy moze jest jakis inny łatwiejszy sposob wyznaczenia tego
jest to oczywiscie fragment zadania jesli bedzie trzeba podac cała tresc to piszcie
8 mar 21:28
Eta:
Podaj całą treść zadania
8 mar 21:29
Snatek: dla jakich wartosci x liczby 1 + log23, logx36, 34log86
sa kolejnymi wyrazami ciagu geometrycznego
8 mar 21:31
Eta:
x= 16
8 mar 21:36
Eta:
x>0 i x≠1
1+log
23= log
22+log
23= log
26
3 | | 3 | | 1 | | 1 | |
| log86= |
| * |
| log26= |
| log26 |
4 | | 4 | | 3 | | 4 | |
ciąg:
| 1 | | 2 | | 1 | |
|
| , |
| , |
| |
| log62 | | log6x | | 4log62 | |
dokończ ........
8 mar 21:46
Snatek: a skad CI sie tam wzieło 13 w tym trzecim wyrazie jak wyciagasz z podstaty logarytmu tam
jest 8 a nie 6? powinnas wyciagnac 14
8 mar 22:02
Tragos: | 1 | |
log86 = log236 = |
| log26 |
| 3 | |
8 mar 22:03
Snatek: czyli nie moge tego rozbic na cos takiego 8*2
8 mar 22:27
Snatek: a gdzie moge znalesc wiecej wzorów logarytmicznych?
nie chodzi mi tu o tablice matematyczne ale gdzie w internecie znacie jakies strony?
8 mar 22:29
Snatek: w moich tablicach matematycznych jest tylko 6 takich praw działan na logarytmach
8 mar 22:33
8 mar 22:43
Snatek: chodzi mi o to zadanie tam musze skorzystac z własnosci ciagu geometrycznego i bede musłał
mnozyc te logarytmy czy najpierw powinienem wyznaczyc te liczby?
10 mar 21:51