osroslup
yo: Podstawa ostroslupa jest rownoleglobok o bokach dl. 6 cm i 10 cmi kacie ostrym 30stopni.
Spodkiem wysokosci ostroslupa jest punkt przeciecia przekatnych podstawy. Kat dwuscienny,
wyznaczony przez mniejsza sciane boczna i plaszczyzne podstawy ma 60 stopni. Oblicz:
a) wysokosc ostrolupa
b) tangesa kata nachylenia wiekszej sciany bocznej do plaszczyzny podstawy ostroslupa.
odpowiedzi to: a) 2,5
√3 b) 5
√3/3
prooosze o pomoc
8 mar 21:14
Aga1:

P
P=6*10sin30
0=30
P=10*h=30
h=3
P=6*h
1=30
h
1=5
β=60
0
a)H=2,5
√3
| | H | | 2,5√3 | | 5√3 | |
b) tgγ= |
| = |
| = |
| |
| | y | | 1,5 | | 2 | |
8 mar 21:53
dero2005:

a = 10
b = 6
α = 60
o
h
1 = 5
h
2 = 3
8 mar 21:54
yo: dzieekuje, ale na koncu sie machnelas, powinno byc 5√3/ 3 a nie 2 : )
8 mar 22:04
Aga1: Faktycznie.
8 mar 22:06