Nierówność trygonometryczna
Prog: Witam jak rozwiązać te 2 nierówności bo już siedzę nad tym i nie mogę
8 mar 21:00
Patronus: 2
o
2
sinx−1 > 2
1/2*2
−1
2
sinx−1 > 2
−1/2
8 mar 21:04
krystek: zastosować wzór na cos2x i podstawic cosx=t i rozwiazać nierównośc. zał cosx≠0
8 mar 21:07
Prog: Możesz mi wytłumaczyć ten przykład co patronus rozwiązał
8 mar 21:08
krystek: | | 1 | |
Masz rozwiązać .Popatrz na wykres sinx .Kiedy sinx= |
| .Podaj sprawdze. |
| | 2 | |
8 mar 21:10
Prog: chodzi mi dokładniej o to jak usunięto podstawę potęgi
8 mar 21:12
krystek: Po prawej stronie przedstawił wyrażenie jako potęgę liczby 2.
8 mar 21:13
krystek: 212*2−1=2....
8 mar 21:14
krystek: 2x>2y⇔x>y
8 mar 21:15
Prog: a co z ułamkiem i pierwiastkiem bo tylko tego momenty nie czaje
8 mar 21:23
krystek: Zapisz czego nie rozumiesz!
8 mar 21:31
Prog: | | √2 | |
jak zamienil ulamek |
| na potege |
| | 2 | |
8 mar 21:35
krystek: o 21,14 masz zapisane
8 mar 21:40
krystek: | | 1 | | 1 | |
2sinx−1>2−12⇒sinx−1>− |
| ⇒sinx> |
| |
| | 2 | | 2 | |
8 mar 21:46