trójkąt i jego współrzędne
ewcia1989: POMÓŻCIE mi to zrobić,jak to ma być krok po kroku.

Punkty A= ( 2,0) i B= ( 12,0) sa wierzchołkami trójkąta prostokątnego ABC o
przeciwprostokątnej AB. Wierzchołek C leży na prostej o równaniu y=x.Oblicz współrzędne punktu
C.
8 mar 20:59
8 mar 21:18
ewa: |AB|=√(12−2)2+(0−0)2=10
Skoro C leży na prostej y=x to ma współrzędne: C=(c,c)
|AC|2=(c−2)2+(c−0)2
|BC|2=(c−12)2+(c−0)2
Z tw. Pitagorasa:
|AB|2=|AC|2+|BC|2
100=(c−2)2+(c−0)2+(c−12)2+(c−0)2
Wystarczy rozwiązać to równanie
8 mar 21:21
Arcane ShadowMaster: Jeśli AB jest przeciwprostokątną to promień okręgu będzie 1/2 AB. Obliczasz długość odcinka
AB:
AB =
√(12−2)2 =
√100 = 10
więc r = 5
następnie liczysz środek tego odcinka:
S=(x
a + x
b/2, y
a + y
b/2) = (2+12/2, 0+0) = (7,0)
Teraz układasz równanie okręgu podstawiając współrzędne środka S i promień r
2
(x−a)
2 + (y−b)
2 = r
2
(x−7)
2 = y
2 = 25
Końcowo układasz układ równań:
i rozwiązujesz.
8 mar 21:26
ewa: c=3 lub c=3,5
8 mar 21:29
Arcane ShadowMaster: C = (3,3) albo (4,4)
8 mar 21:30
ewa: C=(3,3) lub C=(3,5 ; 3,5)
8 mar 21:31
Arcane ShadowMaster: (x−7)
2 + x
2=25
x
2 − 14x + 49 + x
2 = 25
x
2 − 14x + 49 + x
2 − 25 = 0
2x
2 − 14x + 24 = 0 /2
x
2 − 7x + 12
Delta = (−7)
2 − 4*1*12 = 1
√1 = 1
x
1 = 7−1/2 = 3
x
2 = 7+1/2= 4
3=3
4=4
8 mar 21:36
ejendi:
c=3 lub c=4
8 mar 21:38