maturka
matuśka: przykładem równania prostej prostopadłej do prostej o równaniu −x+2y−3=0 jest ?
8 mar 20:56
Beti: dana prosta ma równanie: 2y = x+3 /:2
| | 1 | |
warunek prostopadłości: a1*a2 = −1 → |
| a = −1 → a = −2
|
| | 2 | |
czyli proste prostopadłe mają równanie: y = −2x+b, a więc np y = −2x+ 1
8 mar 21:07
ewa: Zapisz sobie równanie to w postaci kierunkowej: y=12 x+32.
Współczynnik tej prostej wynosi a1=12
Aby mieć równanie prostej prostopadłej do niej wystarczy wziąć taką prostą y=a2x+b
aby iloczyn ich współczynników kierunkowych wynosił (−1), czyli
a2*a1=−1
w naszym wypadku a2=−2 bo −2*12=−1
Czyli prosta szukana ma równanie Np. y=2x+1, y=2x−8, y=2x+b (gdzie b dowolna liczba
rzeczywista)
8 mar 21:11
ewa: Przed 2x oczywiście ma być minus (zgubiłam)
8 mar 21:12
pigor: ...

szukana prostą jest każda prosta postaci
2x+y+C=0 , gdzie C∊R . ...
8 mar 21:44
Eta:
2x+y+b=0 b€ R
8 mar 21:49