Prosze o pokierowanie
claudia2911: PROSZE O POMOC!
Funkcja f określona jest wzorem: f(x)=m*x2+ 4x+1 Wyznacz wartosc liczby m, dla ktorej
wiezcholek paraboli, bedacy wykresem funkcji f lezy na prostej y= −x −5.
7 kwi 16:03
Bogdan:
f(x) = mx
2 + 4x + 1, a = m, b = 4, c = 1
Założenie: m ≠ 0
Wierzchołek W = (x
w, y
w),
y
w = c − a * x
w2
| | −2 | | 4 | |
yw = 1 − m * ( |
| )2 = 1 − |
|
|
| | m | | m | |
Prosta y = −x − 5, więc:
| | 4 | | −2 | |
yw = −xw − 5 => 1 − |
| = − |
| − 5
|
| | m | | m | |
Stąd obliczysz m
7 kwi 16:22
claudia2911: dziekuje
7 kwi 17:11