Arcane ShadowMaster: V = 8m/s,
m − masa
g − przyspieszenie ziemskie (10 m/s
2)
h − wysokość
Korzystamy z zasady zachowania energii, więc:
mV
2/2 = mgh
masy (m) skracają się po obu stronach.
V
2/2 = gh / *2 (mnożymy razy 2 aby usunąć ułamek po lewej stronie.
V
2 = 2gh / 2g (dzielimy na 2g aby wyznaczyć h)
V
2/2g = h
I teraz podstawiamy:
(8 m/s)
2 /2*10 m/s
2
64 m
2/s
2 /20 m/s
2
64m
2/s
2 to jest licznik
20m/s
2 to mianownik, żebyś się nie pomyliła

m się skracają więc zostaje m w liczniku, s się skracają całkowicie.
64m/20 = 3,2 m