matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
układ równań
Adam:
Proszę o rozwiązanie układu równań: 1+2xλ=0 2+2yλ=0 x
2
+y
2
−5=0
8 mar 19:50
Basia:
−1
x =
2λ
−2
−1
y =
= 2*
= 2x
2λ
2λ
x
2
+ (2x)
2
− 5 = 0 5x
2
− 5=0 5(x
2
−1) = 0 5(x−1)(x+1) = 0 dokończ
8 mar 20:50