zad
Aga: 1−sin2α
−−−−−−−−−−−
cosα
Czy to wyrażenie można zapisać w postaci 1?
proszę o pomoc
7 kwi 15:27
Bogdan:
| | sin2α + cos2α − 2sinα cosα | | (sinα − cosα)2 | |
Można np. tak: |
| = |
|
|
| | cosα | | cosα | |
ale podane wyrażenie nie jest jedynką, wystarczy wstawić dowolną wartość kąta α,
np. α = 30
o i sprawdzić.
7 kwi 16:05
Aga: a jak to wyrażenie można inaczej zapisać



?
7 kwi 16:16
Bogdan:
| | 1 − sin2α | |
Domyślam się, że |
| jest fragmentem jakiegoś innego wyrażenia.
|
| | cosα | |
| | 1 − sin2α | | 1 − 2sinα cosα | | 1 | |
Można np. tak: |
| = |
| = |
| − 2sinα
|
| | cosα | | cosα | | cosα | |
Powiedz, do jakiej postaci potrzebujesz doprowadzić swoje wyrażenie.
7 kwi 16:36
Aga: sinα lub cosα lub 1
−−−−−−
cosα
mam trzy odpowiedzi i mam zaznaczyć prawidłową
7 kwi 16:41
Bogdan:
Sprawdźmy kolejne odpowiedzi przy założeniu cosα ≠ 0:
1 − 2sinα cosα = sinα cosα
1 = 3sinα cosα, to nie jest tożsamość, chociaż istnieje takie α spełniające tę
równość.
Sprawdź pozostałe odpowiedzi w podobny sposób.
7 kwi 16:53