matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
układ równań
Adam:
Proszę o rozwiązanie układu równań: 1+2xλ=0 2+2yλ=0 x
2
+y
2
−5=0
8 mar 19:22
ewa:
Zauważ, że λ≠0 (gdy λ=0 układ byłby sprzeczny) Wyliczam z pierwszych dwóch równań xiy:
1
x=−
2λ
2
1
y=−
=−
2λ
λ
i podstawiam do trzeciego:
1
1
(−
)
2
+(−
)
2
−5=0
2λ
λ
1
1
+
−5=0 / *4λ
2
4λ
2
λ
2
5=20λ
2
λ
2
=4 λ=2 lub λ=−2 Podstawiasz do x i y Dostaniesz dwa rozwiązania
8 mar 21:58