funkcja róznowartościowa
jula: Wzór f(m,n) = 2m3n określa funkcję różnowartościową ze zbioru N x N w zbiór N.
a) Wyjaśnij dlaczego funkcja f jest różnowartościowa.
b) Czy funkcja f przekształca zbiór N x N na zbiór N. Uzasadnij odpowiedź.
c) Pokaż, że wzór g(m,n) = 2m4n określa funkcję na zbiorze N x N która nie jest
różnowartościowa.
Bardzo proszę o pomoc / wskazówki.
Pozdrawiam!
8 mar 19:15
Basia:
ad.a
f(m,n) = f(m1,n1) ⇔ 2m*3m = 2{m1)*3{n1)
nie da się podnieść 2 do potęgi naturalnej tak aby dostać 3 (lub jakąś jej potęgę)
i odwrotnie a stąd wynika, że (m,n) = (m1,n1)
ad.b
nie; do zbioru wartości należą tylko te liczby, które w rozkładzie mają wyłącznie 2 lub 3
(no i 1, jeżeli umówiono się, że 0∊N), nie będzie w ZW żadnej liczby pierwszej ≥5 ani żadnej
liczby, która jest potęgą liczby pierwszej ≥5, ani takich kombinacji 52*76 itp
ad.c
policz g(2,1) i g(4,0) albo (jeżeli 0∉N)
g(3,2) i g(1,3)
8 mar 19:33