równanie z parametrem
Effy: Witam, czy ktoś pomoże z takim zadaniem:
Zbadać liczbę rozwiązań równania mx2−mIxI+ m−1=0 w zależności od wartości parametru m
należącego do liczb rzeczywistych.
8 mar 19:11
Aga1: Dla m=0
−1=0−−brak rozwiązań
Gdy m≠0
to równanie kwadratowe nie ma rozwiązań gdy Δ<0
jedno rozwiązanie gdy Δ=0
(pierwiastek dwukrotny)
Gdy Δ>0 dwa różne rozwiązania
Δ=m2−4m(m−1)=−3m2+4m
licz
8 mar 19:17
Effy: a co z poczwórnymi rozwiązaniami?
8 mar 19:19
Aga1: Oj,oj nie zauważyłam wartości bezwzględnej.
8 mar 19:20
Aga1: Trzeba rozpatrzyć dla x≥0
Ponieważ funkcja jest parzysta więc odpowiedź trzeba pisać inaczej.
8 mar 19:28