pochodna
Bartek: Oblicz pochodną:
Pomoże ktoś bo coś mi nie wychodzi
8 mar 19:08
AC:
To przedstaw swoje obliczenia!
8 mar 19:10
Bartek: wyszło mi cos takiego:
8 mar 19:14
8 mar 19:19
Bartek: kurde a mógł bys przedstawic krok po kroku?
bo ja mam cos takiego
| | 3x2(x−1)2−x3(2(x−1) | | 3x4−3x2−2x3 | |
= |
| = |
| = ..  |
| | (x−1)4 | | (x−1)3 | |
8 mar 19:27
krystek: jak (x−1) skrócisz to skąd w liczniku x4
8 mar 19:29
Bartek: no to jak skrócę w liczniku (x−1) to x4 mam z tego : 3x2(x−1)2
8 mar 19:45
krystek: Kiedy można skracać− wyłącz wspólny czynnik przed nawias ! .Podstawy!
8 mar 19:49
Bartek: eee no neiwiem jak to zrobic jak mozesz to prosze rozpisz to, na przykladzie ogarne inne
zadania
8 mar 19:51
krystek: Podstawy z liceum! A zadanie masz ze studiów.
8 mar 19:53
Bartek: dobra juz zrobiłem, dzieki za wskazówki
8 mar 19:54
Bartek: no a pochodna z czegoś takiego:
| x4 | | 4x3(x−1)3−x4(3(x−1)) | | x−1)(4x3(x−1)2−3x4) | |
| = |
| = |
| = |
| (x−1)3 | | (x−1)6 | | x−1)6 | |
| | 4x6−4x3−3x4 | |
|
| =... dlaej nie wiem jak |
| | (x−1)5 | |
8 mar 20:07
krystek: Żle −x4(3(x−1)2 w liczniku po minusie
8 mar 20:10
krystek: ((x−3)3)'=3(x−1)2*1 tak dla ścisłości.
8 mar 20:12
Bartek: aha czyli powinno być
| | x3(2x2+3x−4) | |
...= |
| i to koniec? |
| | (x−1)5 | |
8 mar 20:15
Bartek: zle tamto:
| | x3(x−4) | |
to chgyba dobrze bedzie: |
| |
| | (x−1)4 | |
8 mar 20:18
krystek: Też się wyłącza czynnik przed nawias i skraca.Ja nie liczę .
8 mar 20:25