wybierz korzystniejsze warunki lokaty
Jowita: Klient chce ulokować w banku kwotę 2000 zł na lokacie dwuletniej. Wybierz dla niego
korzystniejsze warunki, jeśli: bank A oferuje roczną stopę oprocentowania 5,44% i
kapitalizację odsetek co miesiąc, a bank B − roczną stopę oprocentowania 5,6% i kapitalizację
odsetek co pół roku. Proszę o pomoc i z góry dziękuję
8 mar 19:07
Artur z miasta Neptuna:
Bez podatku Belki:
A .... 2'000*(1+5,44/1200)24 =....
B .... 2'000*(1+5,6/200)4 =....
i co jest większe?
Z podatkiem Belki (19% jest podatku Belki, prawda?!):
A .... 2'000*(1+5,44*0.81/1200)24 =....
B .... 2'000*(1+5,6*0.81/200)4 =....
8 mar 23:15