zad
Aga: pomóżcie proszę
pole powierzchni całkowitej sześcianu wynosi 180cm2.jaką ma długość krawędz tego
sześcianu?
7 kwi 15:21
tim:

Mamy krawędź A.
P
p całkowitej to 6 ścian o polu a
2
180cm
2 = 6a
2
30cm = a
2
a =
√30
7 kwi 15:58
xpt: Pole powierzchni całkowitel liczysz ze wzoru
P=6a2, gdzie a to krawędź tego
sześcianu.
Wystarczy przekształcić wzór
P=6a
2 /6
nie wszystkie funkcje da się zagnieżdżać, a pierwiastek z ułamka
jest jednym z takich wyjątków
7 kwi 15:59
tim: √P6
7 kwi 16:01
7 kwi 16:22
tim: np. √9 = 3, bo 3 * 3 = 9
√30 to poprostu √30
7 kwi 16:23
Aga: wielkie dzięki za pomoc ;−)
7 kwi 16:27