klient chce ulokować...
Jowita: Klient chce ulokować w banku kwotę 2000 zł na lokacie dwuletniej. wybierz dla niego
korzystniejsze warunki, jeśli bank A oferuje roczną stopę oprocentowania 5,44% i kapitalizację
odsetek co miesiąc, a bank B−roczną stopę oprocentowania 5,6% i kapitalizację odsetek co pół
roku. Proszę o pomoc i z góry dziękuję
8 mar 19:04
ejendi:
może być taki wzór?
es = ( 1 + r/m )m – 1
es – efektywna roczna stopa procentowa
r – nominalna roczna stopa procentowa (NSP)
m – ilość okresów kapitalizacji w ciągu roku
es1=(1+0,544/12)12−1=0,702384246
es2=(1+0,56/2)2−1=0,6384
9 mar 11:05
9 mar 11:17
ejendi:
w tym wzorze nie ma znaczenia czas lokaty
jak efektywna jest lepsza to lepszy bank
sprawdzenie
B1; k=2000; r=0,544/12; n=2*12
B2; k=2000; r=0,56/2; n=2*2
kp=(1+r)n
kapitał B1=5796,22
kapitał B2=5368,70
czyli B1 jest lepszy bo miał efektywna stopę większą
9 mar 13:04
+-: ejendi: Chętnie skorzystam, który bank tak płaci.1% to jaka cęść całości?
9 mar 13:48
Artur z miasta Neptuna:
ejendi ... jak cholera nie ma znaczenia jak ma ... w końcu 'n' to ile razy naliczane są odsetki
więc 11:05 obliczone zostało, ile otrzyma po jednym roku

... a w zadaniu jest podane, że
będzie trzymał przez dwa lata

wynik wyjdzie dobry ... ale gdyby autor miał podać sumę odsetek, to by popełnił błąd.
9 mar 13:48
ejendi:
w podstawieniach popełniłem błąd
5,44%=0,0544
czyli przy poprawnych podstawieniach :
m1=12; m2=2
es1=(1+0,0544/12)
12−1=0,05577708
es2=(1+0,056/2)
2−1=0,056784
czyli B2 lepszy od B1
i obliczenie kapitału
k1=2000*(1+0,0544/12)
2*12=2229,330486
k2=2000*(1+0,056/2)
2*2=2233,584845
B2 lepszy od B1
Artur nie wiem na co się wściekasz?
we wzorze na odsetki efektywne nie występuje ilość lat, czy się rozumiemy,
przecierz ja nie mówię, że ilość lat lokowania kapitału nie ma znaczenia.
9 mar 15:03