Stereometria LO rozszerzenie
BlueBlossom: 1. Podstawą graniastosłupa jest romb o kącie ostrym 45 st. Dłuższa przekątna graniastosłupa ma
miarę 4 i jest nachylona do podstawy pod kątem 60st.Oblicz objętość tego graniastosłupa.
2. Wszystkie krawędzie podstawy graniastosłupa prostego mają długość 2, a jego wysokość jest
równa 1. Oblicz cosinus kąta zawartego między przekątną ściany bocznej a sąsiednią ścianą
boczną.
Proszę o pomoc.. kompletnie nie wiem jak się za to zabrać.. Licząc brakuje mi jednej danej.
Może wam da się to obliczyć. Proszę krok po kroku
8 mar 19:00
ewa:
H=2
√3
d
1 − dłuższa przekątna rombu
d
1=2
| d2 | | 450 | | 450 | |
| =tg( |
| ) ⇒ d2=2*tg( |
| ) |
| d1 | | 2 | | 2 | |
8 mar 22:31
ewa: 2) Graniastosłup prosty ale jaki? co ma być w podstawie?
8 mar 22:33
ejendi:
1. pg−przekatna graniast.=4; pr−przekątna; a−bok rombu
h=pg*sin60
pr=pg*cos60
pr/2=a*cos(22,5)
P=a2*sin45 pole rombu
V=P*h
8 mar 22:50
kasiula: Podstawą graniastosłupa prostego jest romb o kącie ostrym 60 stopni krótsza przekątna
graniastosłupa o długości 2 pierwiastki z 3 jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem
30 stopni oblicz jego objętośc?
21 mar 19:25