F. wymierne
Danieloo: | | x3 − 7x + 6 | |
Podaj zbiór wartości funkcji f(x) = |
| . |
| | x2 − 3x + 2 | |
Zrobiłem tak:
| | x3 − 7x + 6 | | (x+3)(x−3)(x−1) | |
f(x) = |
| = |
| = x − 3 |
| | x2 − 3x + 2 | | (x−1)(x+3) | |
Wiadomo, że x≠1 i x≠−3, więc y≠−2 i y≠−6
A nie wiem czemu w odp mam, że y≠4 i y≠5... Gdzie mam błąd?
8 mar 18:49
ewa: x3−7x+6=(x−1)(x2+x−6)=(x−1)(x−2)(x−3) licznik
a mianownik powinien być: x2−3x+2=(x−1)(x−2)
8 mar 18:57
ewa: Przepraszam! licznik powinien być: (x−1)(x−2)(x+3)
dziedzina: x≠1, x≠2
Zatem wartości:f(x)= x+3
f(x)≠4, f(x)≠5
8 mar 19:04
Danieloo: Hehe, dzięki

.
8 mar 19:24