prosze o pomoc i wytłuaczenie
claudia2911: Funkcja f określona jest wzorem: f(x)=m*x2+ 4x+1
Wyznacz wartosc liczby m, dla ktorej wiezcholek paraboli, bedacy wykresem funkcji f lezy
na prostej y= −x −5.
7 kwi 15:20
elza:
załozenie a ≠0 <=> m ≠ 0
W(x
w, y
x) x
w=
−b2a y
w=
−Δ4a
wyliczamy:
x
w=
−42m => x
w =
−2m
y
w=
4m −164m bo Δ= 16 − 4m to −Δ= 4m − 16
y
w=
4(m − 4)4m =>
y
w=
m−4m
W(
−2m,
m−4m)
skoro współrzędne W € do y = −x −5
zatem:
m−4m= −
−2m − 5
to:
m − 4m =
2m − 5 /*m ,bo m≠0
otrzymasz: m−4 = 2 − 5m
to: 6m = 6
odp;
m = 1
8 kwi 16:07